De rol van voedsel in de geschiedenis

Het lezen van dit artikel over een nieuw boek van de Engelse journalist Tom Standage over de rol van voedsel in de geschiedenis deed me weer grijpen naar de boeken van de Franse historicus Fernand Braudel. Hij was voor zover ik weet de eerste die het belang van voedsel en de wijze van produceren ervan op de voorgrond stelde. Dat soort geschiedenis heeft blijkbaar ook elders opvolgers gekregen.
Als aanvulling op de gewone geschiedenis, die uitgaat van sociale, politieke, culturele en economische feiten, is zo’n opzet wel interessant. Het wijst op het belang van de dichter bij de mens die we zijn aanleunende factoren, die een groot stuk van de loop van de geschiedenis kunnen bepalen. De overgang van jager-verzamelaar naar boer, en de komst van ‘beschaving’ heeft uiteraard met voedsel te maken, de opkomst van heel wat rijken en machtscentra eveneens.




You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.