Een ongelijke wereld
Sinds een vijftal jaar ben ik betrokken bij de werking van een milieugroep: Terra Reversa (‘Een omgekeerde wereld’, zie www.terrareversa.be).
De bedoeling van die groep is mee te werken aan het bespreekbaar maken van twee volgens ons belangrijke thema’s in de hedendaagse wereld: de aanslag op het milieu, die we met zijn allen aan het plegen zijn en die leidt tot degradatie van het milieu, tot vernieling van de biodiversiteit en tot ongewenste klimaatverandering. Een niet zo prettige boodschap, maar we zijn er meer en meer van overtuigd dat we die onder ogen moeten zien. En een tweede thema: de onrechtvaardige verdeling van de goederen op aarde, de kloof tussen arm en rijk, op de eerste plaats op wereldvlak.
Aansluitend op dit laatste thema, las ik vorig jaar een belangrijk boek van de Amerikaan Jared Diamond, met als titel: “Zwaarden, paarden en ziektekiemen. De ongelijkheid in de wereld verklaard”. Zoals duidelijk zal worden in de komende bijdragen heeft de auteur dit boek geschreven vanuit de overtuiging dat die ongelijkheid niet het gevolg is van impliciet of expliciet biologische verschillen tussen volkeren (de blanken bv. slimmer, beter aangepast, dan de zwarten), maar van verschillen in milieu, meer specifiek vanuit de mogelijkheid tot voedselproductie. Die productie is in het Midden-Oosten op gang gekomen zo’n tienduizend jaar voor Chr.
De ongelijkheid in de wereld heeft zijn wortels dus blijkbaar in verre tijden, die nu nog altijd hun invloed uitoefenen op onze wereld. En hoezeer de ontwikkeling van de wereld de laatste honderden jaren is versneld, een achterstand opgelopen tien tot twaalfduizend jaar geleden haal je niet zo maar in met een programma van zeg maar tien of twintig jaar knokken tegen honger, ziekte en achteruitstelling in de armere streken van onze wereldbol.
(wordt vervolgd)