Een ongelijke wereld (2)

Voor alle duidelijkheid: ongelijkheid verwijst hier niet op de eerste plaats naar het verschil tussen mensen van eenzelfde land of cultuur, ik ga niet direct uitleggen waarom het pensioen, waar ik van geniet, enigszins verschilt van dat van J.L. Dehaene, om maar een willekeurig iemand te noemen…

Het gaat om de kloof die het Noorden, dwz de geïndustrialiseerde wereld van West-Europa en Noord-Amerika, scheidt van het Zuiden, dwz de meeste ontwikkelingslanden, waartoe je wel de zogenaamde BRIC-landen (Brazilië, India en China) nog moogt rekenen, al zijn die goed op weg om aanspraak te maken op een groter deel van de koek.

Het gaat om het verschil in levenswijze en levenskwaliteit tussen de één miljard rijkste mensen (waar ik ook toe behoor…) en de twee à drie miljard armste mensen op deze aardkloot. Een verschil, dat ik evident niet kan toeschrijven aan eigen verdienste en dat niet kan ongedaan maken door alles wat ik ‘heb’ weg te schenken aan één of andere ontwikkelingsorganisatie. Maar het is een verschil waar ik als ethisch bewogen mens toch moeilijk kan mee leven, uitgaande van een soort ethisch axioma dat zegt dat iedere mens, die geboren wordt, recht heeft op een menswaardig leven.

Uit de volgende bijdragen zal blijken hoe diep dit verschil zit ingebakken in de eeuwenlange geschiedenis van onze wereld. Dat inzicht kan ons misschien helpen om mee een betere weg te zoeken waarlangs het kan verholpen worden.
(wordt vervolgd)




You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.